Interviews

Νιώθουμε “start up” 25 ετών και είμαστε βήματα μπροστά

By October 7, 2019 No Comments

Η Gan Direct ήταν και είναι θερμός υποστηρικτής του μοντέλου της διαδικτυακής ασφάλισης. Εκτιμάτε πως δείξατε το δρόμο αυτής της ασφάλισης και σε άλλες ασφαλιστικές;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ψηφιακή εποχή οδηγεί την ασφαλιστική βιομηχανία στον μετασχηματισμό και την επιβίωσή της. Απέναντι στις ολοένα εντεινόμενες κανονιστικές ρυθμίσεις, τις δημογραφικές αλλαγές και τα χαμηλά επιτόκια, η διαδικτυακή ασφάλιση απαντά κατεδαφίζοντας μια σειρά από δυσβάστακτα κόστη του παραδοσιακού μοντέλου ενώ προσφέρει διαφάνεια, ευελιξία και επιλογές στον καταναλωτή και ικανοποιητικές καλύψεις με χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Αυτό δεν το ανακάλυψε η Gan Direct αλλά το αξιοποίησε πρώτη στην Κύπρο. Έχουμε από πολύ νωρίς, αγκαλιάσει την εποχή του αυτοματισμού και της τεχνολογίας. Καθιερώσαμε στο επιχειρηματικό μας μοντέλο μια παράδοση πρωτοπορίας εφαρμόζοντας πάντα τα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα. Για παράδειγμα δημιουργούμε το δικό μας λογισμικό και έχουμε το δικό μας σύστημα πληρωμών. Αναζητώντας σύγχρονους τρόπους να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας έχουμε φτιάξει μια αλυσίδα αξίας ταυτόχρονα άμεση, ανθρώπινη και ανταγωνιστική, που δίνει προσοχή και στο τελευταίο τους ευρώ.

Φυσικά η Gan Direct είναι μια τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία αλλά όχι μια αποκλειστικά διαδικτυακή εταιρεία. Μπορείτε να εξυπηρετηθείτε εξίσου καλά στα καταστήματα μας ή από το περίφημο τηλεφωνικό μας κέντρο.

Έτσι, πολλές από τις προτάσεις μας υιοθετούνται στην αγορά από τους ανταγωνιστές μας. Αυτό είναι μάλλον τίτλος τιμής και όχι πηγή ανησυχίας. Νιώθουμε μια startup 25 ετών και είμαστε πάντα βήματα μπροστά, εκεί που οι άλλοι θα έρθουν.

Δανείζομαι μία πρόταση από τον ιστότοπό σας: “η εταιρεία αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες και παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου”. Όμως, υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες μπορεί ο καταναλωτής να προχωρήσει σε ένα online συμβόλαιο. Πως διαφοροποιείστε πλέον;

Διαφωνούμε ριζικά με πολλές αντιλήψεις στην αγορά.

Πρώτα απ’ όλα δεν μας αρέσει να αξιοποιούμε το φόβο των ανθρώπων. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε την εξίσου σημαντική θετική πλευρά των πολιτών: Τη λογική τους, την ηθική τους, τη νοικοκυροσύνη τους. Γι’ αυτό επιβραβεύουμε τη σοβαρότητα, την εξοικονόμηση και την αφοσίωση στην ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ευημερία των ίδιων και της οικογένειάς τους.

Αυτή μας η διάσταση αντανακλά και στα συμβόλαιά μας: Αναγνωρίζουμε την καλή και ασφαλή οδήγηση, την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου και του σπιτιού, το καλό ασφαλιστικό ιστορικό του πελάτη. Όσο πιο πολύ φροντίζεις για τον εαυτό σου και τους δικούς σου τόσο πιο καλή επίδοση έχεις και χαμηλότερο είναι το ασφάλιστρό σου.

Δεύτερον, είμαστε αποδεδειγμένα η καλύτερη πρόταση της αγοράς στον συνδυασμό τιμής, κάλυψης και εξυπηρέτησης: Αν περάσει κάποιος τα συμβόλαιά του στην Gan Direct έχει μέχρι και 2.000 ευρώ συνολικό κέρδος. Αν τα βάλει όλα μαζί έχει άλλα 20% έκπτωση. Αν το κάνει αυτό online, τον περιμένει άλλη μια έκπτωση, 10%. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και απλή, καθώς το site τον καθοδηγεί αυτόματα για τις καλύψεις και την εξοικονόμηση που πετυχαίνει. Διαλέγει τι θέλει, ενεργοποιεί την αυτόματη ανανέωση, κερδίζει ακόμα 5% και ξενοιάζει.

Χωρίς ψιλά γράμματα, κάνουμε με τους πελάτες μας τους καλύτερους λογαριασμούς δίνοντας πρόσβαση σε ποιοτικές ασφαλιστικές υπηρεσίες σε όλους.

Στην Κύπρο έχει εξαγγελθεί από τον Υπουργό Οικονομικών πως θα δημιουργηθεί μία Εποπτική Αρχή για ασφαλίσεις και συντάξεις. “Αναπόφευκτα”, ανέφερε επίσης, “θα υπάρξουν συγχωνεύσεις στις ασφαλιστικές”. Ποια η θέση σας;

Συμφωνούμε με τον Υπουργό. Η Εποπτική Αρχή είναι μια ιδέα που ήδη έχει αργήσει. Και, αργά ή γρήγορα, η αγορά πρέπει να λάβει τις διαστάσεις που της αναλογούν σε σχέση με το μέγεθος της χώρας.

Έχετε βλέψεις, ή εξετάζετε -για να το πούμε καλύτερα- την απορρόφηση άλλων ασφαλιστικών εταιρειών και ένταξής τους στο χαρτοφυλάκιό σας;

Είμαστε μια υγιής, κερδοφόρα εταιρεία με σημαντικό χαρτοφυλάκιο αλλά και ισχυρή εξειδίκευση σε ένα πεδίο που αντικειμενικά αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο. Δύο πράγματα μπορώ να πω με βεβαιότητα: ότι σήμερα δεν υπάρχει άλλη εταιρεία σαν την Gan Direct στην Κύπρο και ότι η πρωτοπορία είναι στο DNA μας.

Πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της ασφάλισης για την Οικονομία και δή της κυπριακής;

Είναι πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης. Βαριά ρυθμισμένος κλάδος λόγω των κανονιστικών προτύπων, έχει απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από ιστορικές παθογένειες της κυπριακής οικονομικής ζωής. Η συνεισφορά του στο ΑΕΠ, στην απασχόληση αλλά και στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας έχει αναδειχθεί πολλές φορές. Έχω την πεποίθηση ότι, εάν επιτύχει να εκσυγχρονισθεί και να μετασχηματισθεί εγκαίρως έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος στην Κύπρο;

Η μεγαλύτερη απειλή είναι να βυθιστεί στην εσωστρέφεια και τη στασιμότητα, να αναλωθεί στην εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων συμφερόντων και ισορροπιών, όπως έγινε με τις τράπεζες. Αυτό θα ήταν καταστροφή.

Οι εξελίξεις τρέχουν: σε ένα ανοικτό, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με την ψηφιακή τεχνολογία να εξαπλώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής, οι καταναλωτές χρειάζονται εκπαίδευση και εργαλεία για να διαχειριστούν τον διαφορετικό κόσμο που έρχεται σε 5, 10 χρόνια.

Η τεχνολογία θα αλλάξει ριζικά τόσο τις συνήθειες των καταναλωτών όσο και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Από την παρούσα λογική της «εξακρίβωσης και επισκευής» πάμε στη λογική της «πρόβλεψης και πρόληψης». Για παράδειγμα, το αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο του μελλοντικού χρήστη θα συμβουλεύεται την ασφαλιστική του εταιρεία και θα προτείνει τις πιο ασφαλείς διαδρομές και έτσι ο χρήστης θα επιβραβεύεται με μείωση του premium του. Αντίστοιχες υπηρεσίες θα παρέχει και ο κλάδος υγείας, επιβραβεύοντας τον υγιή τρόπο ζωής. Γενικότερα, όχι μονό τα αυτοκίνητα αλλά όλο και περισσότερα πράγματα καθημερινής χρήσης γίνονται πιο «έξυπνα» αποκτώντας σύνδεση στο διαδίκτυο και ειδικούς σένσορες: ψυγεία, ιατρικές συσκευές, ειδικά ρολόγια γυμναστικής, γυαλιά, ακόμη και ρούχα και παπούτσια. Με τον τρόπο αυτό ο κλάδος θα οδηγηθεί στην απόλυτη προσωποποίηση των ασφαλίστρων και την άμεση ανταπόκριση, διάγνωση και θεραπεία σε περίπτωση προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη γερνάει ανατρέποντας δημογραφικές ισορροπίες δεκαετιών ενώ η Κύπρος είναι στο στόμα του λύκου: δεν είναι δύσκολο να βρεθεί στο επίκεντρο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος με πολλαπλές συνέπειες παντού.

Παράλληλα, ο εγχώριος κλάδος οφείλει να προσαρμόσει τα δεδομένα του στο γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο -προς την αυστηροποίηση- ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και ότι περιθώρια αποφυγής δεν υπάρχουν.

Όλα αυτά είναι ευθύνη της ασφαλιστικής αγοράς.

Μετά από μόλις δύο μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ στην Κύπρο και σίγουρα έχει αρχίσει να σχηματίζεται μία εικόνα, θα ήθελα να μου πείτε πως έχει επηρεάσει τον ασφαλιστικό κλάδο και πως αναμένεται να τον επηρεάσει με την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου από το καλοκαίρι του 2020.

Μέχρι σήμερα ο κλάδος δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί. Μάλιστα σημειώνει και αυξήσεις στις υπηρεσίες υγείας, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος ανησυχεί, δεν έχει πειστεί και δεν έχει ξενοιάσει από ένα σύστημα που πληρώνει γενναία θέλοντας και μη.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για ένταξη στο Σύστημα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και με ποιους όρους θα ενταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Περιμένουμε, όπως όλοι, να δούμε πού θα πάει το πράγμα.

Το βέβαιο είναι ότι αντί σήμερα να καταγράφεται μια συλλογική νίκη με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και με συνθήκες αμοιβαίας ωφέλειας, μετά από δεκαετίες προετοιμασίας το ΓεΣΥ μοιάζει ακόμα ημιτελές. Ένα νέο σύστημα υγείας χρειάζεται σημαντικές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Στη Gan Direct, με απλά βήματα και λίγα κλικ καθένας μπορεί να εξασφαλίσει, για τον εαυτό του και αυτούς που αγαπά, ασφάλεια και απόλυτη ηρεμία. Χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς λίστες αναμονής και ουρές, με πρόσβαση στους καλύτερους γιατρούς, σε κορυφαία ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Με ένα μικρό αφαιρετέο ποσό απαλλαγής το οποίο ο πολίτης επιλέγει, το Direct Care, με μικρό ασφάλιστρο, παρέχει τη δυνατότητα πλήρους νοσηλείας στη κλινική της επιλογής του στην γεωγραφική επιλογή της επιλογής του.

Πιστεύουμε ότι κάθε πολίτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο περίθαλψης όταν την έχει ανάγκη. Αυτό δεσμευόμαστε να του εξασφαλίζουμε με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε τιμή τόσο προνομιακή που δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019.